Extinderea si modernizarea Sectiei de terapie intensiva nou-nascuti
a Spitalului Judetean Constanta

AJUTA-NE SA FACEM LA CONSTANTA UNA DINTRE CELE MAI MODERNE SECTII MEDICALE DIN EUROPA

Proiect susținut financiar de

desfașurat în parteneriat cu
.

Cu ajutorul vostru și al Fundației Vodafone România vom face dintr-o secție în care timp de aproape 50 de ani nu s-a investit aproape nimic, o secție modernă, concepută dupa cele mai noi recomandari in domeniu.

Capacitatea acesteia va fi mult mai mare (24 de posturi de tratament) decât cea a actualei sectii (8 paturi).

Astfel vom da o șansă la viață sutelor de nou-nascuți care, în fiecare an, trebuiesc tratați în Spitalul județean Constanța.


Cum ne poti ajuta

Fundația Vodafone România dubleaza suna stransa din donatii!

SECTIA AZI

Starea actuala a Sectiei de terapie intensiva nou-nascuti a Spitalului Judetean Constanta

1.000 de copii născuți cu probleme medicale grave sau prematur sunt tratați anual în Secția de Terapie Intensivă Nou-născuți a Spitalului Județean Constanța. Odată ajunși aici, se întorc în timp, în 1968, anul construirii spitalului – de atunci, secția nu a mai fost renovată!

Spațiile existente sunt insuficiente și improprii, sunt înghesuite incubatoare pe holuri și în sala de nașteri, aparatura este depășită. Echipamentele medicale sunt puține, vechi și suprautilizate, climatizarea este rudimentară, condițiile de sterilitate nu permit tratarea în siguranță a pacienților. Echipa medicală face eforturi uriașe să îngrijească acest număr mare de pacienți și să preia urgențele.

50 dintre copiii internați aici în 2014 au murit înainte de a împlini o lună.

Mortalitatea infantilă în regiunea Sud-Est este cea mai mare din țară! Cifra trece de 9,7‰ și e mai mare decât media din România și de 3 ori mai mare decât media europeană!

Spitalul din Constanța acoperă nevoile a 4 județe: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași. Recent, spitalele din Tulcea și Medgidia au anunțat închiderea secțiilor de pediatrie și neonatologie și transferul tuturor copiilor cu afecțiuni medicale către spitalul din Constanța. 8 paturi de terapie intensivă nou-născuți sunt evident insuficiente pentru o secție care trebuie să ofere îngrijiri de înaltă specializare unui număr atât de mare de pacienți în situație critică.

CE VREM SA FACEM

Vom reconstrui secția: va fi o secție modernă, mare, cu locuri suficiente – 16 de locuri pentru terapie intensivă și 10 locuri pentru prematuri.

Copiii vor fi îngrijiți în încăperi sterile, sigure și prietenoase. Vom asigura confortul pacienților dar și condiții optime de lucru pentru personalul medical.

Sistemul performant de climatizare și tratare a aerului va asigura sterilitatea necesară. Fiecare încăpere de tratament va avea gaze medicale, incubatoare și echipamente medicale de ultima generație, mobilier specializat. Va fi liniște, o iluminare plăcută și confortabilă.

Părinții vor putea fi alături de cei mici cât timp vor dori, având intimitatea și liniștea ncesare și spații speciale destinate lor, plăcute și prietenoase.

Proiect susținut financiar de

desfașurat în parteneriat cu
.

Medicii vor avea la rândul lor spații dedicate, monitorizarea pacienților făcându-se printr-un sistem centralizat. Documentele medicale vor fi stocate electronic și sistemul de telemedicină va asigura conectarea permanentă a medicilor cu pacienții din secție, dar și posibilitatatea conectării cu colegi specialiști din orice colț al lumii.

Ne dorim că toți copiii internați în secție să primească cele mai bune tratamente și să aibă parte de cele mai bune condiții pentru a avea o șansă în plus să fie salvați, să crească mari și sănătoși.

Proiectul va consta în:

  • Recompartimentarea unui spațiu de aproximativ 700m2 aflat la etajul 8 al Spitalului Județean Constanța
  • Amenajare completă (refacerea instalației electrice, o nouă instalație de gaze medicale, instalație complexă de climatizare, infrastructură de date si telemedicina etc.)
  • Amenajarea de spatii conexe pentru medici si asistente si spatii tehnice
  • Executia unei structuri metalice necesare amplasarii echipamentelor grele ale instalatiei de climatizare, care sa o extinda pe cea existenta (ridicata pana la etajul 5 al spitalului).

EXPERIENTA NOASTRA: SECTIA DE TERAPIE INTENSIVA NOU-NASCUTI A SPITALULUI DE COPII MARIE CURIE DIN BUCURESTI

Cu sprijinul Fundației Vodafone România, am construit la spitalul Marie Curie din București cea mai modernă secție de terapie intensivă nou-născuți din Sud-Estul Europei.


Dacă vechea secție a spitalului avea doar 190 mp, cea nouă are 1.600 mp și propune un standard de îngrijire excepțional pentru cei 27 de nou-născuți care pot fi internați aici. Mai mult de 750 de copii au fost salvați din toamna anului 2013, când a fost deschisă noua secție.

E prima secție din România în care pacienții sunt tratați în camere individuale pentru terapie intensivă sau post-terapie. Camerele au aer steril, aparatură de uz individual și pandante verticale cu gaze medicale, liniște și intimitate, iluminare variabilă, condiții bune pentru părinți. Monitorizarea centralizată și sistemul performat de telemedicină ajută medicii și asistentele în muncă lor și îi conectează cu specialiști din toată lumea.

Construită după cele mai stricte norme constructive și medicale internaționale și inspirată după cea mai bună secție omoloagă din lume – cea din Spitalul Universitar Iowa / SUA – noua secție de la Marie Curie este acum model și reper pentru construirea Sectiei de Terapie Intensivă Nou-născuți pe care vrem să o amenajăm la Constanța.

Știm bine ce avem de făcut și știm bine că putem conta pe sprijinul vostru!